S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Jak jíst správně omega kyseliny a neubližovat si?

30.07.2023

Jak jíst správně omega kyseliny a neubližovat si?

Omega kyseliny jsou důležité pro zdravé srdce a cévy, musíte je ale jíst ve správném množství. Zatímco omega-3 mastné kyseliny byste si měli dopřávat, s omega-6 se vyplatí šetřit. V praxi to ale vypadá přesně naopak, čímž si ubližujete.

S nerovnováhou mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami souvisí celá řada zdravotních problémů. Správný poměr Omega-6 a Omega-3 je velice důležitý zejména v těhotenství a v období kojení, protože nároky na vývoj dětského mozku a nervového systému vyžadují vyšší příjem omega-6 a omega-3, samozřejmě ve vyváženém poměru.
V dnešní době klesá výživová hodnota potravin a naše současná strava obsahuje až 15x vyšší převahu prozánětlivých omega 6 z obilovin a některých rostlinných olejů. Obecné doporučení je, aby poměr mastných kyselin omega-6 : omega-3 ve stravě byl nižší než 5:1. Ideálně však 3:1. Toho je ale v dnešní době opravdu těžké dosáhnout a to i v případě zdravého a pestrého stravování. Proto je vhodné pro vyvážení poměru omega 3 suplementovat.
Jaký máte poměr omega-3 a omega-6 přímo vy, můžete snadno zjistit jednoduchým testem z pohodlí vašeho domova.

Co pro náš organismus znamenají omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro kardiovaskulární systém naprosto zásadní. Regulují krevní tlak, snižují srážlivost krve a působí proti kornatění tepen. Fungují proto jako prevence před trombózami, infarktem a mrtvicí. Také jsou protizánětlivé a posilují imunitní systém, takže jejich konzumací předcházíte i autoimunitním chorobám a civilizačním chorobám.

Potraviny: Omega-3 najdeme v rybách z chladných moří (losos, sardinky, makrela, šproty, sleď, ančovičky, tuňák), z rostlinných zdrojů pak ve lněném a rybím oleji, lněných a chia semínkách, řepkovém oleji, vlašských ořeších, avokádu a margarínech.  


Proč bychom měli šetřit omega-6 mastnými kyselinami? 

Omega-6 mastné kyseliny naopak přispívají ke vzniku zánětů a podílejí se na nebezpečném zužování cév i vzniku trombózy. Pokud je ale máte jen v rozumném množství a vykompenzujete je dostatečným přísunem omega-3, tak nevadí. Když se vám však podaří přijímat omega-3 a -6 ve správném poměru, společně působí blahodárně. Spolupodílejí se na regulaci průtoku krve v cévách, ovlivňují pozitivně krevní tlak, hladinu cholesterolu a působí proti zánětlivým procesům v lidském organismu.

Potraviny: Omega-6 mastné kyseliny = polynenasycené rostlinné tuky se nacházejí v některých průmyslově zpracovaných olejích (např. palmový, kukuřičný, slunečnicový, sójový apod.) a ve výrobcích, v nichž jsou tyto oleje obsaženy (rostlinný margarín, majonéza apod.), sezamová semínka, maso.

Jaký má být ideální poměr mezi omega-3 a -6?


Jaký je tedy správný poměr mezi omega-3 a -6? Lidstvo se vyvinulo na stravě, v níž byly obě tyto nenasycené mastné kyseliny zastoupeny ve stejném množství, v současnosti člověk průměrně přijímá 15krát více omega-6 než omega-3. Je to způsobeno zejména špatnou stravou, ale také stresem a znečištěným ovzduším. 

Pokud je v našem jídelníčku takto velké množství omega-6 mastných kyselin, převažují i jejich účinky: vyšší srážlivost krve, zužování cév, a tím i vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a zánětů. Zároveň naše buňky nepracují tak, jak by měly, což se odráží na stavu všech orgánů, psychiky i energie.

Takovou stravu jako naši předci mít v reálu nebudeme, je ale potřeba snažit se množství "omega šestky" snížit alespoň na poměr 5:1, a mít tedy ve stravě maximálně pětkrát více omega-6 než omega-3. 

Jakou stravou tělu pomoci k ideálnímu poměru omega-3 a omega-6?

Nemusíte počítat gramy, nejlepší cestou je všemi doporučovaná vyvážená strava. Nezapomínejte na mořské ryby z chladných moří, ovšem z volného lovu (většina prodávaných lososů je chovaná v uzavřených sádkách a je krmena granulemi, nikoli řasami, jak se ve volné přírodě živí). Pokud vám ryby nechutnají, může být bohatým zdrojem už zmíněný lněný či rybí olej, který si můžete přidat třeba do salátu. Nejlepší volbou je však Balance oil, který obsahuje přesně vyvážené kyseliny a další tělu prospěšné látky, je velice chutný jak na přímou konzumaci či do salátů a poměr omega-3 a -6 Vám srovná na ideální poměr do 4 měsíců. 

Vedle správných olejů jsou dobrou volbou i margaríny, které obsahují omega-3 a v menším množství i omega-6. Zařaďte do jídelníčku i avokádo a určitě také ořechy a semena. Ty si ale dávejte v rozumném množství (1–2 polévkové lžíce denně), protože vedle cenných látek obsahují i velké množství energie.

ROVNOVÁHA OMEGA-3 A OMEGA-6 MASTNÝCH KYSELIN PODPORUJE:

- duševní pohodu

- nervové funkce

- srdce, oběhový systém

- žaludek, střeva, plíce a pokožku

- zvyšuje kognitivní výkon

PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ S NEROVNOVÁHOU OMEGA 3 A OMEGA 6:

- špatná propustnost a vstřebatelnost živin

- nedostatečná látková výměna, oslabené detoxikační procesy

- vznik chronického zánětu v těle

- potíže při učení, zhoršená paměť

- výkyvy nálad

- osteoporóza

- artróza, artritida

- vysoký krevní tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy)

- neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, Parkinson

- postižení tkání (nádorové buňky, metastáze, rakovina)

- zrychlené stárnutí

- ADHD

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZGZhYTc