Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.

Vojenské stany

05.04.2018

Vojenské stany

Vojenské stany

 

Úvodem -  Co je vlastně stan? Improvizovaný přístřešek, který využívali k přečkání nepříznivého počasí již naši pra pra pra předkové.

V pradávných dobách stačilo trochu slámy, pár klacků, trochu trávy a – voalá   primitivní přístřešek  byl hotov.

Později, když se pralidé naučili opracovávat kůži, žíně  a další materiály, mohli vzniknout první obytné stany – například severoameričtí  

indiáni si stavěli tzv. týpí, která umožňovala i rozdělání ohně uvnitř stanu.

Dále jsou známé např. mongolské jurty, šeltry, obytné stany nomádských kočovných národů a mnoho dalších typů zevšech koutů Země.

      

      

 Od pradávna si lidé a různé  kultůry  přivlastňovali půdu a při svých nájezdech  a válečných taženích využívali stanová města .

V dobách kdy, táhli napříč světem Mongolové, Turci, Osmani, Číňané, Vikingové, nebo Španělé,  kolonizovali, drancovali a podmaňovali si zem,

vždy potřebovali složit hlavu ke spánku, ukrýt se před chladem, horkem, deštěm nebo sněhem.

Díky možnosti přístřešek sbalit, převést a opět v poměrně krátkém čase opět postavit na jiném místě, byla tato možnost „bydlení“ ideálním řešením pro obrovské hordy vojáků.

    

  

 V současné době existuje mnoho spolků, klubů a sdružení, kteří se zabývají historií válek. 

Právě oni  dodnes organizují  historické bitvy a stavějí  stanová města pro vojsko. Díky těmto milovníkům historie  se dodnes můžeme setkat se středověkými,

gotickými nebo římskými typy stanů. Vojenské stany můžeme vidět i  při různých historických ukázkách z dob  napoleonských válek nebo 30ti leté války.

Neméně oblíbené jsou i historické bitvy z dob 1. a 2. světové války, kde se taktéž staví při ukázkách vojenské stany.

    

  

 Vojenské stany se používají dodnes , i v současném moderním světě se staví provizorní přístřešky, jen už nejsou pouze plátěné, ale používají se moderní materiály s různým stupněm ochrany.

Vojenské stany (starší typy a modely, obvykle vyřazené a nahrazené modernějšími stanovými systémy)  se objevují hojně i v civilním sektoru, kde se používají k různým událostem

( oslavy, svatby, předváděcí akce, apod.)  Hojně se využívají na letních dětských táborech, airsoftových akcích, terénních závodech různého typu, firemních akcích v přírodě, atd.

       

 

           

Armáda České republiky v posledních letech využívá na misích a záchranných operacích moderní stanové  modulární systémy. Stany mají obvykle vlastní  kompresor,

díky kterému je možné během několika minut stan připravit k použití. Stan může být doplněn dalším příslušenstvím, jako je osvětlení, vložka, sluneční clona topení nebo elektroinstalace.

Více stanů je možné k sobě připojit bočním vchodem a zvětšit tak kapacitu osob nebo ložnou plochu pro materiál.

Armáda  využívá i velkokapacitní  haly, do kterých může pohodlně vjet i velká vojenská  technika. Haly lze vybavit i tepelným agregátem a tudíž je možné je využívat dlouhodobě i v zimním období.

Dalším moderním prostředkem jsou například dekontaminační stany, používané zejména v případě hrozby nebo vypuknutí chemické  či jiné havárie.  V takových případech je možné bleskově postavit a

dekontaminovat větší počet osob v postižených oblastech.

Novodobé stany se vyrábějí z moderních materiálů, které  se vyznačují vysokou odolností proti oděru a povětrnostním vlivů, jsou ohnivzdorné a odolné vůči slunečnímu záření.

 

 

MDE3Mzg1