logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Pokračujeme

Přesně před rokem jsem na oko sebevědomě a nadšeně napsal:
Začínáme!
ale popravdě, trochu, a to spíše více než méně jsem se bál jak to všechno dopadne. Ale dal jsem slib všem co si koupili moje DVD Československé sklo, že takový web spustím a nejsem žádný politik, tak couvnout nebylo kam.

Trochu statistiky
Počítadlo přístupů zabudované v systému nedává přesné údaje, ukazuje pouze, kolikrát byla otevřena první strana webu (loni 54 457 hits), 17. září jsem proto nainstaloval mnohem důmyslnější počítadlo. Je doloženo, že za poslední čtvrt rok nás navštívilo 2 399 jednotlivých uživatelů z 32 různých zemí, 66,2% z naší vlasti, dále pak 10,3% z Británie,  4,6% z USA, 3,5% ze Slovenska a Polska, skoro 3% z Německa a 2% z Kanady. Zhruba třetina návštěvníků mluví anglicky.

Z webu je přístupno dnes 18 GB zdrojů, z nichž největší porci tvoří skany Glasrevue, které neustále doplňuji tak, jak se mi daří získávat chybějící čísla. Loni jsem také napsal přes 100 archivovaných blábolů.

Náklady na provoz webu nejsou nikterak hrozivé zhruba 2500 Kč ročně, započítám-li i poplatek za úložnou kapacitu Picasa. Poněkud horší je to s časem, který jsem stránkám věnoval a věnuji, ale ten nepočítám, protože to dělám rád, a někdy mě to i baví.
Někdy mě to ale taky štve. Zejména když mám naskanováno celé číslo a zničeho nic ztuhne systém.  A tím se dostávám k další části.

Poděkování
Ohromný kus práce, za který jsem ne dost nahlas poděkoval, udělala paní Blanka. Ofotila v místní knihovně celý ročník 1973 Glasrevue a hodně dalších chybějících čísel z let 70tých.
Jistě nejsem sám, kdo je za tuhle práci paní Blance nesmírně vděčný a proto:
děkujeme moc paní Blanko.

Dík patří i panu Václavu Šilhánkovi do Jihlavy, za jeho vynikající přehled historie skláren na Jihlavsku a jeho další zajímavé příspěvky.
Hodně pomohli doplněním katalogů i pánové Jiří a Martin. Děkuji za přátelské povzbuzování i paní Evuše do Prahy a Kláře do Košic, stejně jako Jakubovi a Zdeňkovi.
Specielní dík si pak zaslouží slečna Daniela Prokešová z Ajeto musea v Novém Boru, jejíž nadšení a láska ke sklu jsou nakažlivé až infekční.
Kudrnáčovi Maxovi děkovat nebudu, protože mi vyfouknul na Aukru toho Víznera!

Úklid
S postupem času vzniknul na webu nepřípustný chaos a tak jsem provedl generální úklid. Staré články jsem přestěhoval do příslušné kolonky a seřadil podle data, stejně tak jsem se pokusil setřídit i jiné kolonky. Vím, že to není ideální, ale systém, který používám, je jednoduchý na ovládání, ale není zase tak moc pružný a nějaké hrátky se vzhledem stránky jsou spíše omezené.

Změna adresy
Možná jste to nepostřehli, ale web se přestěhoval na novou adresu:
www.cs-sklo.cz, která doufám bude snáze zapamatovatelná.

Jinak se vlastně nic moc nemění.

Děkuji za pozornost i přízeň a úplně nakonec Vám dám malinko nahlédnout do Vaší redakce Československého skla, kde to všechno tak nějak vzniká.

Jindra Pařík 1.1.2011




NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

ZjhhZjg2ZD