logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Václav Zajíc (* 20.1. 1951 Turnov)

Václav Zajíc patří mezi nejmladší generaci velkých návrhářů českého lisované skla. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu pro zpracování kovů a broušení kamenů v Turnově obor broušení rytí
drahokamů.

Poté pokračoval ve studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru sklářského výtvarníctví profesora Stanislava Libenského.

Po absolvování studia pracoval nejprve jako výtvarníl Ústavu bytové a oděvní kultury (ÚBOK) a po roce se stává výtvarníkem koncernového podniku OBAS – Sklo Union Teplice. Souběžně při zaměstnání externě
vyučuje odbornému kreslení na šperkařské průmyslovce v Turnově.

Po kolapsu československého lisovaného skla jako průmyslového odvětví odchází na Střední průmyslovou školu školu pro zpracování kovů a broušení kamenů v Turnově natrvalo a dnes vede oddělení broušení a rytí drahých kamenů.

Jméno Václava Zajíce je spojeno především s libochovickým lisovaným sklem, jeho hranaté vázy s růží (20240) patří mezi uctívané vzory sběratelů lisovaného skla, stejně jako misky, mísy a talíře lisované bez kroužku, za  všechny jmenujme např. Vzor „Město“ (3559).

24.01. 2010 Jinřich Pařík


Heřmanova huť  1972 Libochovice - Lotos - 1981 Libochovice  - 1981 Libochovice - Město - 1976


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

Y2IwM