, které sadím a osvědčily se mi:
Ananasová máta - vhodná na sirupy (Převařím vodu podle množství bylinek, aby byly ponořené, cca 4. litry. Vychladím, pak vložím čisté otrhané listy a na 24. hodin nechám luhovat. Scedím do hrnce, přidám 1kg cukru/na 1l vody, štáva z 1x citronu/na 1l vody, nebo podle kyselosti kys. citronovou. Po rozpuštění cukru, naliji do nahřátých sklenic, zavíčkuji. Zpravidla pro delší uchování dám do zavařovacího hrnce na 80 stupnů na 20.minut.)
Tuto mátu dávám i při výrobě kandované dýně.
Meduňka - do letních nealko drinků (Meduňku natrhám do džbánku, přidám cca 3. litry vody, osladím a přidám 1/2 citronu.)
Pažitka - do pomazánek, polévek, smažená vajíčka
Jarní cibulka - -"-
Majoránka - polévky, bramborové placky, pečená masa, guláš
Oregáno - těstoviny, pizza
Bazalka - -"- + na rajčata s mozarellou
Šalvěj - suším do čaje, nebo uvařím sirup
Kadeřavá petrželka - do polévky, do rajčatového salátu
Heřmánek - do čaje, na hojení zánětů ran
Libeček - do polévek (není vhodný pro malé děti a těhotné ženy)
Kopr - do polévek, salátů, do nálevů - okurky
Bazalku, oregáno, pažitku, petrželku koupím v běžném obchodě v květináči a zasadím na zahrádku. S pěstováním doma nemám dobré zkušenosti, chybím jim přímé slunce.