2020
Voňavé kratochvíle
 

 


2019
Barevné posvícení







2018
Vánoční kouzlení

 




2017
Bezlepkové recepty





2016
Rodinné recepty






2016
Zámecké cukroví




2015
Sváteční cukroví




2014
Vánoční cukroví

NOVINKY

arr319. 12. – 3. 1. PROVOZ E-SHOPU PŘERUŠENOd 19. prosince 2020 do 3. ledna 2021 bude provoz e-shopu přerušen. Objednávky uskutečněné do 18.... arr3Pro rychlejší doručení vašich zásilek zvolte ZÁSILKOVNU.Dopravci jsou v těchto dnech extrémně přetížení. Doručování zásilek se tak v některých případech... arr3Doručení na adresu - možná změna dodání na výdejní místoVážení zákazníci, z důvodu přetížení kapacity kurýrních dopravců, může být zásilka s doručením na... arr3PEČENÍ SVATEBNÍHO CUKROVÍ / VIDEOV září 2020 jsem pekla dceři na svatbu. Přípravu cukroví jsem z části zdokumentovala a vy se můžete... arr3Strukturální fólieStrukturální fólie skladem! Zjistit více... ... arr3Kuchařka VÁNOČNÍ CUKROVÍ opět skladem!Kniha Helenčino pečení / Vánoční cukroví je opět skladem! V říjnu jsme spolu s ní dotiskli ještě... arr3Pečení v pořadu DOBRÉ RÁNOVe středu 21. října jsem pekla v Dobrém ránu dobroty s medem.   ... arr3Zboží zasílám po Evropě...Přehled zemí, kam posílám zásilky. SLOVENSKO – KURÝR – dodání na adresuPLATBA PŘEDEM NA ÚČET... arr3Vánoční jedlý papír skladem!Objednávat můžete tady. ... arr3TVAROHOVÝ KOLÁČ S RAKYTNÍKEM – VIDEORECEPTVloženo 30. 8. 2020 ... arr3RYBÍZOVÝ VÁNEK – VIDEORECEPTVloženo 31. 7. 2020 ... arr3Pečení v pořadu DOBRÉ RÁNO14. 7. 2020 jsem pekla v pořadu DOBRÉ RÁNO koláče s rybízem, angreštem a meruňkami. Recepty si... arr3NOVINKY V PRODEJI! Čtyři nové tituly z Helenčina pečení: VOŇAVÉ KRATOCHVÍLE – letní stojánková kuchařka. Zjistit... arr3KNIHY NAŠEHO NAKLADATELSTVÍNově nabízím na mém webu možnost koupě knih z našeho nakladatelství. Jedná se o české a frankofonní...


 

 

ANKETA

Co pečete nejraději?

Koláče 31% Řezy 28% Cukroví 29% Dorty 12%

Malá nápověda

 

 

Malá nápověda k pečení

Před každým pečením si načrtnu plán, kdy a co budu péct a samozřejmě si nakoupím potřebné suroviny, naloupu a pomelu oříšky, mandle spařím a zbavím slupky, nezapomenu na zdobení.

Kuchyňský robot přípravu cukroví neuvěřitelně zrychlí a usnadní. Umíchá jak tuhá těsta (linecké, ořechové apod.), tak i krémy, těsta na korpusy i kynutá těsta. Všechny suroviny k přípravě těsta navážím přímo do mísy a robot zapnu. Než si připravím suroviny na další recept, je těsto hotové. Stačí skutečně pár minut.

Hladkou mouku vždy proseju, těsto je pak nadýchanější a křehčí.

Těsto před vyvalováním nechávám v lednici minimálně 2 hodiny uležet. Pokud peču více druhů, připravím všechna těsta najednou a peču až následující den. Těsto rozvaluji mezi dvěma většími mikroteny na výšku 2–3 mm a podle potřeby podsypávám hladkou moukou.

Kokos je lepší do těsta nejprve rozmixovat. S těstem se pak velmi dobře pracuje a vykrajované tvary jsou po okrajích krásně hladké.

Cukroví peču na plechu vyloženém pečicím papírem a vždy v předem vyhřáté troubě. Během pečení troubu zbytečně neotevírám, aby teplota neklesla. Každá trouba peče jinak. Ve své horkovzdušné troubě peču při 180–190 °C (středně vyhřátá trouba) a při 140–150 °C (mírně vyhřátá trouba). A vždy peču dva plechy cukroví najednou.

Cukroví mám ráda, když je drobných tvarů. Proto kupuji vykrajovátka menších rozměrů – kolečko hladké, vroubkované 3,5 cm, hvězdička 4 cm, slzička 3 x 4,5 cm, stromeček 4,5 x 4 cm, vějířek 5 x 4,5 cm, měsíček 4 x 3 cm, obdélníček 4 x 2 cm, oválek 4 x 2,5 cm atd. Formičky používám nejčastěji ve tvaru rohlíčku 6 x 3 cm, košíčku 4 a 4,5 cm a ořechu 4 x 3,5 cm.

Formičky plním těstem asi do dvou třetin. Ve formičce musí zůstat důlek, aby se při pečení těsto nevyboulilo. Špatně by se potom plnilo.

Na vodní lázeň používám dvě širší nádoby. Do větší z nich naleji vodu tak, aby dno menší nádoby bylo v ní ponořeno asi 2 až 3 cm. Menší nádoba se nesmí dotýkat dna nádoby větší. Ingredience se ve vodní lázni jen rozehřívají nebo šlehají. Pokud připravujeme čokoládovou polevu, voda nesmí vařit. Šleháme-li vejce s cukrem na krém nebo bílky na sněhové pečivo, voda vařit může, ale dávám vždy pozor, aby nestříkala do připravované hmoty.

Na okapání čokoládové polevy používám mřížku. Vrchní části cukroví nechám na mřížce zaschnout, na spodní části nastříkám krém a teprve potom slepuji obě části k sobě.

Na stříkání čokolády používám sáčky na zdobení perníčků, které mají pevnou a úzkou špičku. Čokoláda musí být vlažná. Pokud jsme v ní už namáčeli cukroví, je vhodné ji přecedit, aby se neucpala špička sáčku.
U každého receptu uvedeného v kuchařkách uvádím počet kusů jedné dávky. Tato čísla jsou pouze orientační. Zatímco jedné cukrářce se podaří udělat 100 kousků, jiná jich zvládne 115 a další třeba jen 90. Každá z nás má přece k dispozici jiné velikosti vykrajovátek, tvoří různě velké cukroví.

Pokud do piškotového těsta přidávám kakao, vždy ho proseju a smísím s moukou. V těstě se potom netvoří hrudky.

Nádoba určená ke šlehání bílků musí být dokonale čistá, beze stop po mastnotě, aby se sníh krásně ušlehal do tuha. Také dáváme pozor na to, aby v bílcích nebyl kousek žloutku.

Když do piškotového nebo třeného těsta přidávám rozinky nebo kandované ovoce, před vmícháním do těsta je obalím v hladké mouce. Pak neklesají na dno.

Při pečení piškotového těsta troubu zpočátku vůbec neotvírám, může se totiž stát, že těsto vůbec nenaskočí.

A jak poznám, že je piškotové těsto už upečené? Stačí se podívat. Když těsto odstává od kraje plechu nebo formy, je hotovo. Lze také zatlačit prstem do těsta, když se vrátí zpět, můžeme plech z trouby vytáhnout. Vpíchnutím dřevěné špejle do těsta se přesvědčím, jestli je řádně propečené. Těsto se na špejli nesmí lepit.

Pod čokoládovou polevu namažu piškot nejprve marmeládou, abych nejen ucpala póry, ale i zarovnala povrch těsta.


banner
OTU5Yz