logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Maturity v Kamenickém Šenově

Protože jsem stále v takovém, zhruba týdenním, časovém skluzu, nemohu Vám šířeji popsat, jaké to v Kamenickém Šenově bylo, nakonec, také jsem tam byl vlastně jen otočku.

Sám beznadějně netalentovaný, netroufám si hodnotit talent našeho sklářského dorostu, ale řeknu to asi takhle:
Některé věci se mi líbily tak, že bych je
chtěl mít doma a to okamžitě, některé se mi líbily moc, a ostatní se mi prostě jen dost líbily. Nevím, jestli se každá škola, a nemusí být zrovna uměleckého směru, může pochlubit takovými absolventy.


Ale jasně, já vím, co
chcete slyšet, tedy jak to se sklářskou školou v Kamenickém Šenově vypadá, bude pokračovat nebo jí úředníci zruší?


Nejlépe snad odpoví pan ředitel školy (odvolaný), pan František Janák sám:

http://www.youtube.com/watch?v=ukMQImue7FE


V Šenově jsou tedy mírní a střízliví optimisté.

Jen jednu věc Vám musím ještě říci. Pan Janák říkal, že na vernisáži výstavy v Senátu ČR (http://www.webareal.cz/ceskoslovenskesklo/25-STARE-CLANKY-OLD-ARTICLES/2757-Nam-vsem-drahy-Senat) jsme vytvořili návštěvnický rekord, přes všechny ty buzerace kolem, tam školu tam přišlo podpořit více než 150 duší .

Pamatujete? Jako tenkrát?
Rudé Právo psalo, že nás je tu málo!

"Příště přijdeme všichni! "

Tak pozor „Páni vy nahoře, všichni vy, dím…

Omlouvám se za Bezruče, to bude asi tím slůvkem „maturita“ asi nějaká reminiscence, nakonec není tak zle, mohl jsem si v souvislosti se senátory vzpomenout třeba i na Dostojevského a knížete Myškina….


Fotky z vernisáže zde:
https://picasaweb.google.com/Jindra8526/VystavaMaturityVKamenickemSenove2011?authkey=Gv1sRgCMCmkqe924KQxAE#

 

Krásný den a nejen dnešní
Jindra Pařík 24.5. 2011


neředitel školy - František Janák Lidmila Davidová - Broušený soubor Jiří Liška - Exploze - Broušené, tavené a leštěné sklo Ondřej Skok - Architektura - Tavené, broušené a leštěné sklo Linda Rablovská - Jin-Jang - Malované a pískované ploché sklo Rostislav Zajdler - Mikrosvět - Lampička sklo a kov Matyáš Hruška - RGB - Stropní závěsné svítidlo


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgAlgebra [213.220.255.*]

img05.06.2011 12:24

Když si to tak poctivě, po staru spočítám

Objekt - artefakt studenta Jiřího Lišky se jeví být kvalitním dílem průbojného expresivního vyjádření – evokuje událost, kdy neřízená zkoncentrovaná energie s lehkostí vánku pronikla astrálním tělem hmoty, což je jedna z vnímatelných podob, kterou sklo bezesporu nabývá /viz. např. Vladimír Zbynovský/. Otazníkem, který po tomto průletu zdánlivě nepřekonatelnou bariérou zůstává, je jistý podiv nad tím jak může tak mladému kadetu sklářské tvorby být poloha - kompozice volné, neužitkové plastiky přirozená, naturální, pochybnosti zda nejde jen o jistou neřízenou nahodilost přetrvávají. Z historie ale víme, že Charles Baudelaire svedl v 16ti psát básně se stejně silnou výpovědní hodnotou, jako jeho literární protějšek – Paul Verlaine. A kdopak si dodnes rád nepřečte, v momentech melancholie „Píseň podzimu“? Snad to tím, že osobně mi blíž k Verlainovi, tedy cestě sledovatelného vyzrávání portského do královského grálu, nezůstává mi než spočinout ve vztahu k Jiřímu Liškovi v dalším, trpělivém vyčkávání. Co bude dál. V návaznosti na očekávání produkce vyšlé z rukou žáků slavné Kamenicko-šenovské líhně, bych spíš přetrvával v očekávaní svědectví o tom, jak mistrné a dovedně si osvojili kresbu, malbu, kuličské řemeslo, typografii, řezbu, rytí, tvarování, hutnickou virtuozitu, sklenou sochařinu. Tedy výbavu postavenou na řemesle se zlatým dnem, a ústícím přirozeně do polohy dnes již poněkud inflačního slůvka „design“. Ono i ze zavařovací sklenice může chutnat stejná okurka jinak než z konzervy. Ale nakonec kápněme božskou – není a nebylo vždy umění především zjevením neočekávaného? … třeba na pultech konzumu, odkud bylo konzumem svinským krokem vyhnáno …

ODPOVĚDĚT

imgJindra [80.188.71.*]

img25.05.2011 23:50

Souhlas

Taky je muj faforit. Ale to asi nekoupime, jak znam senovske, schovaji si to.

ODPOVĚDĚT

imgZdeněk [78.110.220.*]

img24.05.2011 20:37

Bere dech

Paráda, nádhera, nemám slov ...... Ta exploze od Jiřího Lišky mi bere dech ..... Zdeněk

ODPOVĚDĚT

M2Y2Yz