logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Jaroslav Matouš
Jaroslav Matouš (*26. 2. 1941 v Hlinsko v Čechách).

1956 až 1960 studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě
1961 až 1967 ateliér skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesorů Josefa Kaplického a poté Stanislava Libenského.
V 70. letech se soustředil na kompaktní objekty z vrstvených skleněných tabulí, v jejichž nitru uzavíral roje tvarů. Následně začal objekty rozkládat do prostoru a narušovat jejich tvar. Postupně dospěl k barevným kompozicím abstrahovaných tvarů, rozloženým na pláštích skleněných objektů. Převážně se jedná o tenkostěnné nádoby tvaru válcového nebo tvaru vzniklého spojením dvou protichůdně vypouklých stěn. V jejich fragmentárnosti nechává autor vyznít křehkost skleněného materiálu, který proplétá jemnými drátky a doplňuje perličkami vícero barev. Základní inspirativní zdroje nalézá v přírodě, v jejích procesech i jednotlivostech a v krajinných scenériích. Obdobně tematicky zaměřuje i svou tvorbu malířskou. Na obrazovém plátně zachycuje rozmanité výseky krajin, jež přetváří v poetickou konstrukci barevných ploch. J. Matouš je autorem i řady vitráží a skleněných realizací v architektuře.
V r. 1992 vytvořil skleněnou prostorovou kompozici v československém pavilonu na Expo v Seville. Žije střídavě v Praze a na Vysočině, v kraji blízkém jeho dětství.
 
MTQ2ZTU1O