logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Tracyho Monkey Business

Pár okamžiků po tom, co jsem se stal cyklistou, tedy říkejme raději elektrocyklistou, jsem se začal pídit po síti, jak svého trubkového oře vylepšit, jaké pláště, duše nebo brzdy budou mému účelu nejlépe vyhovovat, čím svítit a jaký pořídit spacák na putování, prostě hltal jsem informace jako „Číslo 5 žije".

Naši cyklisté mají, alespoň jak jsem vypozoroval dvě debatní fóra NaKole.cz a bike-forum.cz.

Většinou se tam jen plká a tvoří se debatní skupinky jedni proti druhým, ale zhruba třetina příspěvků je velmi poučných a užitečných a tak si postupně pročítám sekci „putování na kole" a učím se z rad i chyb ostatních cykloturistů.

Pročetl jsem se až k vláknu: Cyklomapy a cykloprůvodce do ciziny, které v březnu 2008 založil Tracy, jak se níže dozvídám tedy Jiří Friese z Třeboně.

Tracy píše:
"Asi mě teď mnozí nebudou mít rádi za to, že si  zde dělám zdarma reklamu, na druhé straně bych však možná mohl pomoci lidem, kteří se v nadcházející sezóně chystají na kolo někam do ciziny.  Mohu totiž zaslat cokoliv z katalogu největšího evropského vydavatele  cyklomap a cykloprůvodců, rakouského nakladatelství Esterbauer  (Bikeline), který je pověšený na stránkách http://www.esterbauer.com/.  Takže pokud tam něco najdete, nebo budete potřebovat jakoukoliv jinou mapu (třeba i jen poradit), klidně se ozvěte."

Kupodivu se na jeho hlavu nesnesla vlna rozhořčení, ale hodně žádostí o radu a pomoc. Na několika stranách Tracy vysvětluje, jakou mapu zvolit pro putování údolím Mosely, co si pořídit do Rakous nebo Skandinávie, odkazuje na webovské stránky a je vidět, že se v kartografii vážně vyzná, je chodící encyklopedií. Nezaskočí ho otázka kudy z Bayreuthu do Zittau ani  na okružní cyklojízdu po Korzice.

Pročítám si ty jeho rady odzhora dolů a začínám cítit k Tracymu opravdový respekt. Věcné pokyny, ochota pomoci,  nepřemrštěné ceny map a spokojení a vděční cyklisté.

V létě 2008 si Tracy zřizuje stránku s e-shopem zaměřeným na cyklomapy.

Tracy si našel svoji díru na trhu a i když přiznává, že to je spíš monkey business než opravdový obchod, fandím mu, raduju se z toho, že se kluk o něco snaží. Přemýšlím, že bych si od něj koupil taky pár map na svoji plánovanou cestu. Všechno mám sice v tabletu, ale co kdyby...

A navíc, ta podnikavost je mi sympatická, chci ho podpořit!

Až najednou, tam dole, nevěřím vlastním očím, píší:
"Ahoj, jsem sestra Tracyho. Můj bratr Jirka (Tracy) 2. května 2009 zemřel. Je to hloupý takhle tady  psát, ale stále chodí reakce na jeho nabídku map. Tak jen abyste  věděli...
Díky za pochopení. A díky za to, jak ho tady doporučujete.
To mi vhání slzy do očí, i když už je to víc než měsíc...
"

Jirku Friese z Třeboně jsem neznal, nevím jak byl stár, co dělal, čím se živil, jen vím, že se skvěle vyznal v mapách.

Ale je mi, jako bych ztratil dobrého přítele nebo bráchu.
Smutno.
Kolik lidí bude muset ještě umřít, než si uvědomím, jak každý z nich je jedinečný a nenahraditelný.

Jindra 11.4. 2012


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

MjU5Y2I4Z